🔱 10 Zulhijjah 1444H | Hari Raya Aidiladha (Raya Korban) 🔱

Hari Raya Aidiladha yang juga dikenali sebagai Hari Raya Korban merupakan salah satu peristiwa penting dalam agama Islam. Ianya disambut oleh umat Islam di seluruh dunia pada setiap tahun. Hari Raya Aidiladha jatuh pada hari kesepuluh bulan Zulhijjah, iaitu bulan terakhir dalam kalendar Islam.
Perayaan ini adalah untuk memperingati pengorbanan besar Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail bagi menunjukkan ketaatan mereka kepada Allah SWT. Menurut kisah dalam Al-Quran, Allah SWT menguji Nabi Ibrahim dengan perintah iaitu mengorbankan anaknya, Nabi Ismail. Keduanya dengan penuh keikhlasan dan ketaatan menerima perintah itu.
Namun, ketika Nabi Ibrahim sedang bersiap untuk mengorbankan Nabi Ismail, Allah SWT mengutuskan malaikat Jibril menggantikan Nabi Ismail dengan seekor kambing untuk dijadikan sebagai korban. Ini adalah ujian dari Allah SWT; untuk menguji kesetiaan dan ketaatan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail.
Semasa Hari Aidiladha, umat Islam menjalankan beberapa amalan yang dianjurkan, antaranya:
📍 Solat sunat Aidilfitri: umat Islam menunaikan solat hari raya secara berjemaah. Solat hari raya ini dilakukan di masjid atau tempat terbuka diikuti dengan khutbah yang mengandungi mesej agama dan peringatan tentang nilai-nilai pengorbanan dan ketaatan kepada Allah SWT.
📍Korban: Antara amalan utama pada Hari Raya Aidiladha ialah melakukan qurban iaitu menyembelih binatang yang telah ditentukan seperti kambing, biri-biri, lembu atau kibas sebagai simbolik ibadah korban dan ketaatan kepada Allah SWT. Haiwan korban ini kemudiannya diagihkan kepada keluarga, jiran dan orang yang memerlukan.
📍Menyebarkan Ihsan: Selain qurban, Hari Raya Aidiladha juga merupakan masa yang sesuai untuk menyebarkan kebaikan dengan bersedekah kepada fakir miskin dan orang yang memerlukan. Berkongsi makanan dan kekayaan dengan orang lain adalah amalan yang dianjurkan pada Hari Raya Aidiladha.
📍Perhimpunan: manfaatkan Hari Raya Aidiladha sebagai peluang untuk menjalinkan hubungan dengan keluarga, saudara mara, jiran tetangga dan rakan-rakan. Amalan seperti kunjung-mengunjungi, bertukar-tukar salam, dan berkongsi kegembiraan dengan orang terdekat adalah amalan yang dianjurkan pada Hari Raya Aidiladha ini.
🕌Selamat Hari Raya Aidil Adha kami ucapkan kepada semua! Semoga ibadah dan amalan kita diterima Allah SWT. Semoga kita dapat mengambil iktibar dari pengorbanan Nabi Ibrahim AS dan menguatkan rasa ketaatan dan ketaqwaan kita kepada Allah SWT dalam kehidupan seharian.
Ikhlas daripada Ahli-ahli Lembaga Pemegang Amanah dan Barisan Kakitangan Amanah Khairat Yayasan Budaya Melayu Sarawak.

Kongsi berita ini