Salam 1 Zulhijjah 1444H

Bulan Zulhijjah memiliki keistimewaan tersendiri bagi umat Islam. Berikut adalah beberapa amalan yang dilaksanakan sepanjang bulan Zulhijjah:
1. Berpuasa pada bulan Zulhijjah memiliki nilai pahala yang besar dan dapat menghapuskan dosa-dosa tahun lalu dan tahun mendatang.
2. Meningkatkan amal ibadah seperti solat sunat, membaca Al-Qur’an, berdzikir, dan memperbanyakan doa adalah amalan yang dianjurkan sepanjang bulan Zulhijjah.
3. Melakukan kebaikan sesama makhluk ciptaan-Nya dan memberikan sedekah juga merupakan sebahagian daripada amalan yang disunahkan.
4. Menunaikan Haji: Bagi umat Islam yang memiliki kemampuan dan kesempatan, menunaikan ibadah Haji di bulan Zulhijjah ianya adalah amalan yang sangat mulia. Haji adalah kewajiban bagi setiap umat Islam yang bermampuan secara fizikal, kewangan, dan logistik untuk melaksanakannya.
5. Ibadah Qurban; Melakukan qurban (korban haiwan) pada Hari Raya Aidiladha merupakan amalan penting di bulan Zulhijjah. Qurban adalah bentuk pengabdian dan pengorbanan kepada Allah SWT yang dilakukan sebagai mengenang kembali dari peristiwa Nabi Ibrahim a.s dan Nabi Ismail a.s. menyembelih haiwan qurban dengan niat yang tulus dan ikhlas. Ianya merupakan amalan yang sangat dianjurkan.
6. Bertakbir: Pada sepuluh hari terakhir bulan Zulhijjah, umat Islam digalakkan untuk memperbanyakkan amalan bertakbir, seperti menyebut “Allahu Akbar” (Tuhan Maha Besar). Takbir boleh dibaca selepas solat, semasa bermusafir, di rumah, atau di tempat lain sebagai bentuk pujian atau kesyukuran kepada Allah SWT.
7. Menyebarkan Kebaikan: Bulan Zulhijjah juga merupakan waktu yang terbaik untuk menyebarkan kebaikan kepada orang lain seperti berkongsi makanan, memberi bantuan kepada yang memerlukan dan melakukan amalan-amalan yang soleh.
Amalan-amalan tersebut dapat meningkatkan ketaqwaan dan mendekatkan diri kepada Allah SWT di bulan Zulhijjah yang berkah ini. Namun, perlu diingatkan bahawa amalan-amalan seperti ini bukan sahaja terhad untuk dilaksanakan pada bulan Zulhijjah, malah ianya boleh dilaksanakan sepanjang tahun sebagai ibadah dan tanda ketaqwaan kepada Allah SWT.🤍 Salam Maghrib, Salam Zulhijjah. ☺️
May be an image of text

Kongsi berita ini